Werkwijze

Werkwijze

Gewichtsbeheersing en voedingsadvies, voor wie?

Door Fredie begeleidt gezonde kinderen vanaf 4 jaar, jongeren en volwassenen met een gewichtsprobleem of voedingsvraag. Het begeleiden van kinderen tot 18 jaar vraagt een andere aanpak dan bij volwassenen. Kinderen zijn voortdurend in de groei en hebben veel belangrijke voedingsstoffen nodig. Een caloriebeperkend dieet is niet verstandig. Ook bij kinderen werk ik met een stappenplan, echter de invulling en begeleiding verschilt van die bij volwassenen. Kinderen begeleid ik, samen met hun ouder(s), in mijn praktijk.


Kennismaking

Allereerst maken we natuurlijk kennis. Dit kan zowel telefonisch als in de praktijk. Ik beantwoord jouw vragen en bespreek hoe en op welke wijze ik jou kan helpen. Wanneer je een goed gevoel hebt bij mij en mijn werkwijze, maken we een afspraak voor een intake. Ik stuur je vooraf een voedings- en (bewegings)dagboek en een anamnese-/intakeformulier. Het dagboek houd je 1 weekenddag en 2 doordeweekse dagen bij. Graag ontvang ik voor de intake het dagboek en de anamnese retour, zodat ik jouw gegevens tijdig kan analyseren.

Intake

Tijdens het uitgebreide intakegesprek nemen we het ingevulde dagboek en het anamneseformulier door. We bespreken jouw leefwijze, eetgewoontes en of er eventueel lichamelijke klachten zijn. Ik overhandig je de voedingsanalyse, die laat zien hoe het is gesteld met bijvoorbeeld je calorie-, koolhydraat- eiwit-, vet- en vochtinname. Tevens voeren we een bodyscan uit, waarbij ik jouw gewicht, BMI, middelomtrek, vetpercentage, spiermassa, ruststofwisseling en visceraal vetniveau vaststel. Je mag hierbij je kleding aanhouden, alleen je sokken en schoenen hoeven uit. De voedingsanalyse en bodyscan vormen het uitgangspunt voor onze verdere begeleiding.

Op maat

Dit pakket is bedoeld voor mensen, die graag aan de slag gaan met een op maat gemaakt voedingsplan. Weekmenu's die volledig op maat zijn gemaakt en die jouw lichaam in staat stellen om in een rustig tempo gewicht te gaan verliezen. Precies met het juiste aantal calorieën en voedingsstoffen. Geen ingewikkelde recepten, maar eenvoudige maaltijden, waar ook de rest van het gezin van mee kan eten. Dit pakket bestaat uit een kennismaking, uitgebreide intake, 3 consulten en een extra meet- en weegafspraak. Bij elk consult ontvang je van mij een nieuw op maat gemaakt weekmenu en voeren we een bodyscan uit, zodat we de verrichtingen nauwlettend in de gaten kunnen houden. Uiteraard zijn deze consulten ook bedoeld om antwoord te geven op al jouw voedings-, bewegings- en leefstijlvragen. 

Individuele begeleiding 'Gezonde leefstijl, gezond gewicht'

Bij deze begeleiding ligt de nadruk wat minder op calorieën en wat meer op gedragsverandering en het maken van gezonde keuzes. Dit uitgebreide pakket bestaat uit 8 verschillende stappen, die we één voor één gaan doorlopen. Aan bod komen de 3 maaltijden, maar ook vocht, beweging, ontspanning, het nut van groenten, het effect van suiker en ik ga je laten zien hoe je zelf eenvoudig een etiket kunt ontcijferen. Bij elk consult voeren we een bodyscan uit en licht ik de volgende stap uitvoerig toe. Thuis ga je vervolgens met de achtergrondinformatie, tips, adviezen en acties aan de slag. Zo leer je stap voor stap je eet-, beweeg- en leefpatroon aan te passen; niet voor even, maar voor de lange termijn met als uiteindelijk doel een blijvend gezond gewicht. Het betreft geen dieet en er zijn geen verboden producten. Het accent ligt op het maken van een gezonde keuze en ik laat je zien dat die ook nog eens erg lekker kan zijn. Dit pakket bestaat uit een kennismaking, uitgebreide intake, 8 consulten en een powerwalkpas voor 3 keer gratis sporten. Heb je wat meer consulten nodig om de stappen 'eigen te maken', dan is dit uiteraard mogelijk. Jouw tempo en ervaring is bepalend.

Groepscursus 'Gezonde leefstijl, gezond gewicht' 

Tijdens deze cursus gaan we in groepsverband aan de slag met 10 verschillende stappen op het gebied van voeding, beweging, ontspanning, gedragsverandering en mindset; verdeeld over een periode van ruim 3 maanden. Het grote voordeel is dat je er niet alleen voor staat! We kunnen elkaar stimuleren, motiveren, informeren en vooral ook van elkaar leren. Tijdens de bijeenkomsten van anderhalf uur gaan we ervaringen delen, nieuwe dingen leren en er vervolgens thuis mee aan de slag. Elke bijeenkomst bestaat de mogelijkheid je te meten en wegen. Aan het begin van het traject zal ik je vragen thuis een eetdagboek bij te houden, zodat ik een voedingsanalyse kan maken van je eetpatroon. Bij deze cursus is tevens een persoonlijk voedingsadvies, werkmap, receptenboek, groepsapp-mogelijkheid, koffie/thee/water en een powerwalkpas voor 3 gratis sportlessen inbegrepen. Wil je graag eerst kennis met me maken, alvorens te starten, dan kan dit uiteraard gratis en geheel vrijblijvend. 

Mini groepscursus 'Winterproof'

Tijdens 4 bijeenkomsten gaan we samen onze voeding, beweging en leefstijl tijdens de wintermaanden doornemen. Hoe kun je het beste omgaan met de feestdagen? Wat doe je met een ‘goed voornemen’ en welke winterkostjes zijn nou geschikt voor je lijn en gezondheid? Deze cursus is minder uitgebreid en leefstijl-gericht dan de uitgebreide groepscursus, maar kan je net dat juiste zetje geven om de voor jouw lastige wintermaanden prettig en gezond door te komen. Veel praktische tips, adviezen, recepten en vooral ook een stuk bewustwording en gedragsverandering. Inhoud van deze mini groepscursus:

4 inspirerende workshops op woensdagavond van 19.30 tot 21 uur
4 uitgebreide weegmomenten/body-checks
werkboek/informatiemap
receptenboek
koffie/thee/water en een gezonde snack
groepsapp-mogelijkheid
hulp/advies buiten de groepscursus

locatie: praktijk Door Fredie Gaanderen
minimaal 5, maximaal 7 personen

Weegconsult/bodyscan

Dit consult kan gezien worden als een mooie ‘stok achter de deur’. Je wordt gewogen en er is tijd om kort jouw voortgang te bespreken. Volg je geen begeleidingstraject, maar wil je graag meer weten over je gewicht, BMI, vet-, spiermassa, ruststofwisseling, middelomtrek en visceraal vetniveau dan kun je tevens bij mij terecht voor een weegconsult. Dit consult duurt zo’n 20 minuten.

Eenmalig voedingsadvies

Wilt je graag weten of je gezond, gevarieerd en de juiste hoeveelheden eet? Wil je weten of het wellicht beter kan? Dan kun je kiezen voor een éénmalig voedingsadvies. Je houdt thuis 3 dagen een eet- en beweegdagboek bij en vult een anamnese/vragenlijst in. Aan de hand van deze informatie analyseer ik jouw voedingspatroon op 12 verschillende punten en geef ik jou in een persoonlijk gesprek van anderhalf uur uur tips, adviezen en een persoonlijk voorbeeld dagmenu. Tevens bespreken we eventuele verbeterpunten en alternatieven. Desgewenst weeg ik je en laat ik je weten wat je gewicht, BMI, vetpercentage, spiermassa, visceraal vetniveau, middelomtrek en ruststofwisseling zijn.

Los/vervolgconsult

Wil je je pakket of consult graag vervolgen met een extra afspraak, dan is dit uiteraard mogelijk. Dit kan zijn om een stukje voortgang te bespreken of om wellicht wat extra aandacht te besteden aan een stap, die lastig voor je is. Het is raadzaam om na een voltooid begeleidingstraject af en toe weer even af te spreken. Zo kunnen we samen bepalen hoe je ervoor staat en kun je ervaringen delen op het gebied van je nieuwe leefstijl. Een soort 'onderhoudsbeurt' met voldoende ruimte om vragen te stellen en waar nodig de puntjes weer op de 'i' te zetten.


Wil je meer weten?

Neem dan contact met mij op. Ik help je graag persoonlijk.